Sous vide temperatur

Nedan följer en temperatur tabell om hur du bör tillaga maten med en sous vide. Notera att det enbart är en guide, beroende på vilken stekgrad du är ute efter behöver du justera temperaturen.

Sous vide matlagning handlar mycket om att testa sig fram, då samma typ av mat kan vareria i tjocklek och kvalitet. Vi hänvisar därför till denna guide, och enbart använda den som en riktlinje.

Temperaturerna ni ser i nedan tabell är framtagna för att kött, fisk och fågel ska bli medium.

Sous vide temperatur tabell

Kärntemperatur Tjocklek Tid
Nötkött
Oxfile 59°C 5 cm 1 timme, 58 minuter
Entrecote 59°C 3.5 cm 1 timme, 58 minuter
Ryggbiff 59°C 3.5 cm 1 timme, 58 minuter
T-benstek 59°C 3.5 cm 1 timme, 58 minuter
Bringa 64°C 3.5 cm 48 timmar
Kalv 75°C 12-24 timmar
Lamm
Lammsadel 59°C 9 cm 2 timme, 16 minuter
Fläsk
Fläskkotlett 63°C 4.5 cm 1 timme, 45 minuter
Revbensspjäll 60°C 12-48 timmar
Fågel
Anka 57°C 2.5 cm 60 minuter
Kycklingbröst 65°C 2.5 cm 47 minuter
Kycklinglår 65°C 4 cm 1 timme, 20 minuter
Foie Gras 64°C 5 cm 2 timmar, 16 minuter
Fisk
Lax 54.4°C 2.5 cm 1 timme, 39 minuter
Torsk 54°C 2.5 cm 1 timme, 39 minuter
Hälleflundra 54°C 2.5 cm 1 timme, 39 minuter
Skaldjur
Räkor 57°C 2.5 cm 43 minuter
Hummer 63°C 2.5 cm 15 minuter
Kammussla 57°C 4 cm 1 timme, 38 minuer
Grönsaker
Rotfrukter hela 88°C 60 minuter
Rotfrukter halva 85°C 30-40 minuter
Lökar 90°C 1 timme, 25 minuter
Squash 85°C 30 minuter
Kronärtskocks hjärta 90°C 60-75 minuter
Ägg
Ägg i skal 62°C 57 minuter

Man behöver sous vide maskin för att lyckas med den bästa maten. Med många maskiner tillkommer en guide för vilken temperatur du ska använda för just den maskinen och rätten.