Att tillreda mat med hjälp av låg temperatur och över en längre period är en uppfinning av amerikanen Benjamin Thompson som år 1799 för första gången beskriver matlagningsmetodiken. Thompson använde luft som uppvärmningsmedium. Vatten som medium för att värma maten populariseras inom industrin på 1960-talet som ett sätt att konservera och tillaga mat på industriell skala.

Georges Pralus, en fransk stjärnkock som driver restaurangen Troigros börjar i mitten av 70-talet använda tekniken för att tillaga mat. Georges ville hitta ett sätt att tillaga gåslever med låg och jämn temperatur. Därav vacumförpackningar, samt vattenbad för få perfekt temperatur så att delikattsen bibehåller sin smak.

Därefter tar en annan fransmän vid, uppfinnaren Bruon Goussault som skapar embryot maskinen till den maskinen vi har har i våra hem. Han är t.ex. ansvarig för de tabeller på tider och temperaturer vi använder för olika matvator.

Det är svårt att säga varför Sous Vide blivit så populärt just nu. Man kan misstänka en drivande faktor är kocken Heston Blumenthal vars 3 stjärniga restaurang The Fat Duck rönt stora framgångar i England. Heston är en passionerad sous vide kock som utöver michelin stjärnorna syns i flera tv program är internationnelt känd.

Min egna historia grundar sig i ett genuint och stort intresse för matlagning där jag äger flera köksmaskiner. Inte för att jag måste utan för att det blir lite roligare och alla måste ju samla på någonting? Det har blivit ett par olika Sous Vide maskiner varav jag lika gärna kunde skapa en hemsida och skriva vad jag tycker om respektive maskin.

Tidigare har jag jobbat extra på Städbolag Ett i Täby och med finans på Zensum i Stockholmsområdet. Till vardags arbetar jag just nu på Kitchentime med framförallt inköp av produkter från kvalitetsmärket Beurer.

Med vänlig hälsning, Kalle!