Laga mat med en sous vide maskin

Sous vide metoden

Sous vide är en enkel matlagningsmetod vem som helst kan bemästra. Steg ett är att starta ditt varmvatten bad.

Läs vår Sous vide maskin – Bäst i test guide för vilken sous vide maskin just du bör använda.

Att starta ditt vattenbad i tid, tillåter dig att förbereda maten under tiden. Leta efter anvisningarna på din maskin, det bör finnas en detaljerad steg för steg guide för inställningarna.

Maten är nu kryddad och försluten och ditt vattenbad har nu nått den rätta temperaturen. Det är nu dags för matlagning. Lägg sakta ner påsen i det varma vattenbadet och se till att påsen är helt under ytan. Sätt en timer och vänta. Är du osäker på hur du ska temperera vattnen beroende på vilken typ av mat du tillagar, kan du läsa denna temperatur guide.Steg två är att krydda maten och vakuumförpacka den. Till skillnad från traditionella metoder som dränerar matens naturliga smaker och försvinner vid hög hetta, håller sous vide dess allt låst och maten behåller sina naturliga smaker. Det räcker oftast med att använda salt och peppar, eventuellt vara något mer kreativt och använda färska kryddor. När maten är kryddad används en vakuumförpackare för att suga ut luften och försegla sous vide påsen.

Har du tillagat kött eller fisk rekommenderas det att steka maten väldigt snabbt i en superhet panna precis efter du öppnat påsen. Detta ger extra sting då man karamelliserar ytan precis innan servering.

Teorin om Sous Vide matlagning

Teorin om sous vide matlagning dök först upp 1799 av fysikern och uppfinnaren, Benjamin Thompson. Ha beskrev ett system som skulle använda varm luft för att exakt, temperera värme över en längre period vid tillagning av kött. Tyvärr uppfanns ingen maskin 1799 och uppfinningen låg därför bortglömd i 150 år.

Långt senare, i mitten av 60 talet, återupptäckte två ingenjörer konceptet och skapade en sous vide maskin för att främst konservera livsmedel. Metoden inspirerade den franska kocken Georges Pralus som instället för konservation, såg en möjlighet att på ett nytt sätt tillaga mat på. 1974, när Georges jobbade på Troisgros, en trestjärnig Michelin restaurang, noterade han att när man kokade en bit foie gras, krympte den med 40 till 50 procent, och tappade sin fina form. Han började experimentera med vakuumförpackning och varmvatten bad, i försök om att bevara dess form. Experimentet fungerade, och inte bara att restaurangen sparade mängder av pengar på sin foie gras så gav den också gav restaurangen en unik kulinarisk matlagningsmetod.

Läs vår Top 5 lista för att hitta den bästa sous vide kokboken.

Fördelar med Sous Vide matlagning

Sous vide matlagning tillåter vem som helst att uppnå 100% av matens rätta konsistens som näst intill vore omöjligt med traditionella matlagningsmetoder. För att uppnå den idealiska kärntemperaturen med traditionella tekniker, behöver den yttre biten av maten utsättas för tillräckligt hög värme, tillräckligt länge, för att värmen i mitten ska få den önskade temperaturen. Detta resulterar i att kött, tillagat på traditionellt vis, har något överkokta kanter men med ett perfekt inre. Med sous vide maskinen har hela köttbiten perfekt konsistens, och köttet har exakt samma temperatur från ytterkanten till kärnan.

Sous vide matlagning är dessutom ett mer hälsosamt sätt att laga mat. Maten har mindre feta oljor och vitaminvärdet är mycket högre. När kött och grönsaker tillagas i en stekpanna eller i ugn, måste man täcke dem med tillräckligt mycket olja för att dem inte ska bränna fast. Med sous vide maskinen behöver du inte addera dessa. Med en vakuumförpackare försluter du maten i en plastpåse och vitaminerna försvinner inte. Hög värme är känt för att bryta ner vitaminer. Detta är högst troligt, men med en sous vide förebygger du det.

Denna matlagningsmetod kan hjälpa dig spara både pengar och tid. Istället för att konstant behöva se över matlagningen, sätter man sous vide maskinen på en lägre temperatur, men över en längre period. Det finns ingen chans att maten blir överkokt eller att den bränns vid. Metoden tillåter en dessutom att köpa billigare råvaror. Maten blir minst lika god, om inte godare med en billigare styckningsdetalj. I 95% av fallen smakar den billigare råvaran bättre än den dyra som du tillagat på traditionellt vis.

Äger du redan en sous vide maskin men behöver en kokbok? Läs vår topp 5 lista av sous vide kokböcker